`

Her finder du forfatterens videoer til bogen

Først er der 5 videoer, som passer til selve oplæsningen. Dem kan I afspille og så selv lære sangen og remserne.

Dernæst finder du endnu 4 videoer, som knytter sig til bogens eventyrlige lege: Tegnefortælling, sansefortælling og teatersangleg. Alt sammen eventyrmetoder, hvor du lærer at fortælle eventyret på andre måder.


5 videoer inden oplæsningen

Her finder I 5 videoer, som kan bruges, inden I læser eventyret højt. Som optakt kan I sammen se videoen, hvor forfatteren introducerer eventyret for børn. I kan også lære prinsessens sang, soldatens og heksens remser sammen med forfatteren, så børnene kan deltage under oplæsningen.

1. Forfatteren præsenterer bogen for børn ved at vise nogle rekvisitter fra eventyret. Tryk på foto

2. Soldaten marcherer, side 4 i bogen. Tryk på foto

4. Prinsessens sang, side 13 i bogen. Tryk på foto

3. Heksens remse, side 5 i bogen. Tryk på foto

5. Soldatens remse, side 8 i bogen. Tryk på foto


4 videoer efter læsningen med eventyrlige lege

Her finder I endnu 4 videoer, som knytter sig til bogens eventyrlige lege: To tegnefortællinger, en sansefortælling og en teatersangleg. Alt sammen eventyrmetoder, der fortæller eventyret på andre måder.

Tegnefortællinger

Find tegnefortælingen Hunden på side 34-35 i bogen.

Tegnefortælling er sjovt for både børn og voksne. Sammen kan I se videoen, hvor forfatteren fortæller for sin egen hund, Sigurd. Voksne kan lære at tegnefortælle Hunden til børn, og børn fra 4 år kan selv lære den ved at se videoen flere gange og så efterligne og fortælle for nogle, som ikke kender tegnefortællingen.

Det svarer lidt til at lære en vittighed udenad. Og det træner børn og voksnes narrative kompetencer.

Forfatteren har skabt to tegnefortællinger til eventyret Den forheksede prinsesse og fyrtøjet. Den første Hunden er med i bogen side 34-35, mens du her får Prinsessen som ekstra-materiale.

 

1. Tegnefortællingen Hunden

Tryk på billedet for at se forfatteren tegne og fortælle Hunden. Find teksten og tegningerne i bogen side 34-35.

 

2. Tegnefortællingen Prinsessen

Tryk på billedet for at se forfatteren tegne og fortælle Prinsessen. Du finder PDF med tekst og tegninger herunder.

Tegnefortælling er en gammel, folkelig praksis her i Norden. I dag er den mest kendte tegnefortælling Storken, fordi Karen Blixen gengiver den i bogen Den afrikanske farm.

Den svenske folklorist Per Gustavsson har samlet tegnefortællinger fra Norden i bogen katten og andre tegnefortellinger, Alfabeta Bokförlag 1995.

Tak til Marie Lørring Dahl fra Udviklingsrum for at have udviklet med på tegnefortællingerne.

 

3. Teatersangleg

Teatersangleg er en blanding af en sangleg og teater, og lille Hans Christian vidste ikke noget bedre.

I bogen side 36-37 finder I eventyret fortalt som en teatersangleg. Her på siden udvides teatersanglegen med seks roller: Soldaten, heksen, prinsessen, kongen, dronningen og hunden.

Tryk på foto for at se 3. klasse fra Frederik Barfods Skole, Frederiksberg, lege teatersanglegen med forfatteren.

Fortælleøvelse til børnehuse:

Pædagogen kan træne de mundtlige kompetencer ved at stoppe op i legen flere steder. Børnene skal nu hjælpes ad til at sætte ord på karakterernes indre tanker. Stopper I op efter verset om, at soldaten slog ild, og prinsessen red på hunden - hvad tænker prinsessen så, mens hun sidder på hunden?

Du kan gøre det et par gange for hver sangleg, ikke mere, for du stopper sanglegens motor. En god metode til at få snakket om eventyrets følelser og fortolkning.

Skriveøvelse til skolen:

Læreren kan træne skrivning ved at stoppe legen forskellige steder. Eleverne skal nu skrive karakterens indre tanker ned. Stopper I efter, at heksen sprang rundt og ville brænde skoven - hvad tænker hun lige der i skoven?

Til sidst kan I synge sangen igen, stoppe op og skiftes til at læse højt. En god metode til at få snakket om eventyrets følelser og fortolkning.

 

4. Sansefortælling

Lille Hans Christian drømte også om at fortælle eventyret på ryggen af prinsessen i en sansefortælling.

Med hænderne former I fortællingens billeder på ryggen af en makker. Sansefortælling er både en øvelse i mundtlig fortælling og en form for billedkunst, hvor I former fortællingens billeder med jeres hænder. I understøtter trivsel, for den man berører, driller man mindre. Samtidig træner I grænsesætning, for hvad er rart og mindre rart for den enkelte? Find teksten i bogen side 32-33.

Tryk på foto for at se 3. klasse fra Frederik Barfods Skole, Frederiksberg, lege teatersanglegen med forfatteren.


Eventyret kan bookes som fortælleteater

Du kan booke bogens eventyr som forestilling.

Bogen som afsæt til fortælleworkshops

Du kan booke børneworkshops i forlængelse af forestillingen.

Samt fortælleworkshops for pædagoger eller skolelærere ud fra bogen. Forestilling for børnene / eleverne om formiddagen og personale workshop om eftermiddagen + eventyrkit med bøger og materialer. bla. til at sy de lækreste teaterslag til sanglegen.


PR-materiale