`
 

Forfatter Anette Wilhjelm Jahn

Jeg voksede op i et hjem, hvor der både blev fortalt mundtligt og læst flittigt op. Min far og min farmor fortalte selvoplevede historier, som vi børn bad om at høre igen og igen. Min skoleinspektør fortalte gyserhistorier, der kunne få en hel skole til at stoppe med at trække vejret. Og min mor læste højt af H. C. Andersens eventyr, folkeeventyr og diverse børnebøger. Siden da har jeg selv slugt bøger med stor appetit.


børnevenner fra litteraturen

Som barn har jeg derfor redet hen ad landevejen på Klodshans’ ged, sunget i vilden sky og nydt synet af de forargede blikke, når Klodshans rider lige ind i stuen til kongedatteren. Hemmeligt er jeg gået med pigen fra Østen for solen og vesten for månen ind i morens sovekammer og har modtaget falske råd, og senere har jeg ligget ved slottets fod og grædt, fordi jeg ikke hørte efter i tide.

Og med rædsel har jeg stået ved siden af Palle i sporvognens førerhus og kørt gennem byens åh-så-tomme-gader i Palle alene i verden – og heldigvis vågnet op igen i Palles trygge seng.

Og når jeg var bange for at gå gennem huset alene om aftenen, var der så noget skønnere end at tage med Pippi ind på hendes soveværelse og se, hvordan hun turde sove med fødderne på hovedpuden og hovedet under dynen – og alligevel være parat til helt frygtløst at kaste de to indbrudstyve op på skabet?


skrive litterære venner frem for børn og unge

Mine venner fra virkelighedens verden var uundværlige, men mine børnevenner fra litteraturens verden hjalp mig til overhovedet at kunne være i verden. Og sådan har jeg det stadig som voksen. Det er sådanne børn, jeg drømmer om at skrive frem for nutidens børn. Og med min seneste ungdomsroman Ravnekløer er ønsket også at skrive den roman, jeg selv manglede som teenager. At give unge en historie, som de kan spejle deres virkelighed i og føle sig lidt mindre ensomme og lidt mere normale.


Mundtlig forfatter

Jeg er først og fremmest mundtlig forfatter og performer og har de sidste 20 år haft mit eget lille turneteater: Måle Fortælleteater.

Her skriver jeg alle manuskripter, og der er forestillinger for både børn, unge og voksne.

I 2022 havde jeg premiere på Mit sælskind i Odense domkirke under HC Andersen festivalen og turnerede senere 10 dage på Færøerne. Forestillingen bygger på et canadisk inuit-sagn og handler om psykisk vold.


Min baggrund

Jeg er født og opvokset i Odense (1965), efter gymnasiet arbejdede jeg et år i Paris, læste halvandet år på college i Californien og rejste jorden rundt. Jeg dansede moderne dans og lavede fysisk teater. Herefter læste jeg etnografi i to år ved Århus universitet og flyttede så til København, hvor jeg blev kandidat i antropologi med speciale i multikulturalisme, køn og krop i Danmark.

Specialet fra 1997 påviste etnisk forskelsbehandling på fødeafdelingen på Rigshospitalet, og det fik en del mediebevågenhed og blev båret frem af en politisk situation i landet med en ny, højreorienteret regering og starten på indvandrebatten. Det er mig en stor glæde, at dele af specialet stadig er pensum på jordemødreskolerne og flere sygeplejeskoler.

I tre år underviste jeg som ekstern lektor medicin- og kiropraktorstuderende i kommunikation på Syddansk Universitet, og jeg elskede mit fag antropologi. Men da jeg stod med mit tredje barn på armen, besluttede jeg, at jeg måtte vælge imellem at arbejde som antropolog eller mundtlig forfatter og performer.

I 2008 vandt jeg danmarksmesterskabet i historiefortælling. Jeg er godkendt under Huskunstnerordningen og har fået teaterrefusion fra Kunstrådet på forestillingerne “De lange næser” samt “Ærteprinsessen”

Jeg er gift med mine tre børns far, har kun et barn tilbage i huset, og alle mine tre børn har på hver sin måde udviklet mig som mundtlig forfatter.

 

Større fortælleprojekter

Siden 2008 har jeg gennem Måle Fortælleteater skabt flere større projekter, hvor jeg selv har stået for alt, lige fra at rejse økonomisk støtte, samle samarbejdspartnere, researche og skrive manuskript, producere forestilling samt til at organisere hele afviklingen. Her kan du læse lidt om mine største projekter.

Begravelsesskikke og forfædredyrkelse i Danmark før og nu

Styrke børn og unges narrative kompetencer

Jeg er også optaget af at styrke børns og unges mundtlige, narrative kompetencer. Det skal de bruge hele livet igennem, når de skal forhandle betydning med familie, kærester, venner, kolleger, chefer osv. De skal kunne fortælle sig selv og kunne møde andres historier og forskellighed. Jeg underviser derfor både voksne, unge og børn i fortælle-håndværket.

Som fortællekonsulent afholder jeg fortælleprojekter for børnehuse og skoler, hvor jeg for eksempel tager udgangspunkt i billedbogen Sarahs første juleaften eller børneromanen Tudsen Tue. Alt det kan du læse om her

Fortællekurser til voksne

Fortællekurser for børn